miercuri, 16 iunie 2010

Micii elevi, ecologisti !

Elevii de liceu au colectat 70 de tone de deşeuri electronice
Autor: Oana Dan

Elevii, care au vânat monştrii electrici şi electronici din casele lor şi ale rudelor, în cadrul concursului „Vânătoarea de Monştri” realizat de Ecotic şi câţiva parteneri, au fost premiaţi aseară, în Capitală.

Sursa: Ecotic Liceul Teoretic German din Satu Mare, unde copiii au strâns peste 9 tone de DEEE (deşeuri de echipamente electrice şi electronice) a câştigat un laborator multimedia complet, spre bucuria profesorului care a coordonat echipa de elevi.

Elek Robert, care predă geografie la liceu şi i-a mobilizat pe elevi să scoată monştrii de prin casele rudelor şi prietenilor, a declarat că nici nu bănuia că ar putea câştiga un concurs care a avut succes printre elevii săi. Alături de Andrei Ionescu, elev în clasa a XI-a la liceu şi pe care îl numeşte mâna sa dreapta, profesorul i-a pus pe adolescenţi la treabă. Firma Alpin Recycling, care i-a ajutat la colectarea echipamentele vechi, a răspuns prompt de fiecare dată când a fost chemată. Şi fiindcă aceasta a ţinut evidenţa deşeurilor colectate, premiul cel mare a fost o surpriză pentru profesorul care nu bănuia că şcoala sa se află în top 3.

Elevii din Satu Mare s-au mobilizat şi au desfăşurat propria campanie, prin care îi informau pe oameni cât de periculoase sunt aparatele vechi din casă. „Oamenii erau fericiţi că le scoteam vechiturile din casă”, spune Andrei. Elek Robert completează că speră ca pentru elevii care au participat la această campanie reciclarea să fie un lucru normal de-acum înainte. „Suntem rămaşi în urmă la acest capitol”.

Cum acţionează monştrii DEEE

Campania derulată de Ecotic şi Junior Achievement, sub patronajul Ministerului Mediului şi al Educaţiei, a avut loc în perioada martie-iunie, în 94 de şcoli, unde 5.000 de elevi au colectat în total 70,5 de tone de DEEE, adică aproape 11,500 de echipamente uzate.

Definind proiectul drept o misiune îndeplinită, ministrul mediului, Laszlo Borbely, a declarat că elevii au un rol important în protecţia mediului, ei fiind cei care îi pot influenţa şi pe părinţi. „E foarte important ceea ce au făcut copiii şi profesorii, mai ales că elevii vor deveni oameni care să îi influenţeze şi pe alţii”.

„Este sarcina noastră, obligaţia şi responsabilitatea noastră de a ne implica în educaţie”, a spus preşedintele Ecotic Valentin Negoiţă. Iar unul dintre partenerii campaniei, Ştefania Pop, directoarea executivă a organizaţiei Junior Achievement, a declarat că merită să investim în educaţia, citându-l pe Einstein care obişnuia să spună că educaţia este ceea ce rămâne după ce uiţi ce ai învăţat la şcoală.

Campania a fost ţintită asupra elevilor, care au putut aduce la şcoală aparate electrocasnice vechi, ce apoi au fost colectate în containere speciale instalate în şcolile participante. Aflat la a doua ediţie, concursul i-a stimulat pe elevi, care, în schimbul unui aparat vechi predat, primeau un cod de bare, cu care participau la o tragere la sorţi şi puteau câştiga diverse premii.

Scopul educativ al campaniei a fost să îi informeze pe elevi cât de dăunătoare sunt aparatele vechi păstrate în casă sau aruncate la gunoi. Din ele se pot scurge substanţe toxice care ajung în sol şi îl contaminează, afectând flora şi fauna, dar şi aerul. O consecinţă dramatică a acestui proces este dublarea numărului de cazuri de cancer de piele în ultimele două decenii şi dispariţia a zeci de specii de animale şi plante, din cauza poluării habitatului natural.

Site-ul creat pentru campanie a avut 22.000 de accesări unice, potrivit Adinei Sorescu, strategy şi managing partner la firma de comunicare Secret Service, responsabilă de campanie. „Copiii au nevoie de un anumit limbaj pentru a reţine un mesaj”, a explicat aceasta, iar directorul de creaţie al firmei, Mihai Ene, a completat că cei mici nu reacţionează la mesaje seci şi didactice.

„Trebuie să-i implicăm într-o experienţă pe care ei să o transmită mai departe ca ambasadori”, a spus acesta, subliniind că metafora vânătorii de monştrii a avut succes pentru că i-a provocat pe elevi să se implice în vânarea vechiturilor. Unii dintre ei au ajuns chiar să se promoveze singuri pe reţele sociale, pentru a strânge voturile necesare câştigării unui premiu pe site.

Cum poţi scăpa de monştrii DEEE din casă

•aparatele vechi pot fi predate comerciantului în momentul în care cumperi produse similare noi. Conform legii, acesta are obligaţie de a le prelua

•ele pot fi predate celui mai apropiat centru de colectare din oraş, sau din centrele comerciale

•legea prevede amenzi de la 500 la 1.000 de lei pentru persoanele fizice care nu predau DEEE din casă şi de până la 5.000 de lei pentru firme

•Ecotic este responsabil de colectarea, reutilizarea, reciclarea şi valorificarea DEEE, în numele a peste 300 de membri, producători, distribuitori şi comercianţi de aparate electrice şi electronice

•în ţară există peste 400 de containere pentru colectarea DEEE

•anul trecut au fost colectate 9.000 de tone de DEEE, ceea ce s-ar traduce în 19.000 de frigidere, 10.000 de maşini de spălat, 150.000 de calculatoare şi monitoare, 70.000 de televizoare şi 180.000 de copiatoare şi imprimante. Adică un tren plin cu 360 de vagoane de monştri


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Contacteaza prin Yahoo Messenger

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More