miercuri, 4 august 2010

Amenzi pentru oraşele care nu reduc cantităţile de deşeuriPrimariile sunt obligate sa plateasca, de la 1 iulie, penalizari de 100 lei/tona de deseuri in cazul in care nu isi indeplinesc obiectivele anuale de diminuare cu 15% a cantitatilor de deseuri municipale. Aceasta este doar una dintre modificarile legislative prevazute de Legea 167/2010 privind Fondul pentru Mediu, scrie 
green-report.ro.

„Legea aduce o serie de imbunatatiri si obligatii aditionale ale celor care pun pe piata ambalaje. In plus, impune responsabilitati mai clare si criterii de performanta pentru autoritatile locale, respectiv operatorii de salubritate", a explicat directorul Ecorom Ambalaje, Sorin Cristian Popescu.

Potrivit documentului, primariile risca sa plateasca penalizari pentru diferenta dintre cantitatile de materiale specificate de obiectivele anuale si cele realizate efectiv prin activitati de colectare selectiva si valorificare.

Colectarea selectiva, obligatorie

Colectarea deseurilor municipale este responsabilitatea municipalitatilor, direct - prin serviciile de specialitate din cadrul consiliilor locale, sau indirect
- prin intermediul unor firme de salubrizare.

De asemenea, primariile si operatorii de salubritate au obligatia de a implementa si gestiona colectarea selectiva a deseurilor de ambalaje de la populatie si valorificarea acestora. Pentru asta, legislatia impune inca din 2005 ca primariile sa amenajeze spatii speciale, dotate cu containere adecvate pentru diverse tipuri de deseuri.

Normativele obliga autoritatile locale sa isi asume anumite tinte raportate la numarul de locuitori. Pentru asta, primariile au doua posibilitati: sa concesioneze serviciul de colectare selectiva operatorului de salubritate cu care are contract sau sa scoata la licitatie separat acest serviciu, transferand si responsabilitatile de realizare a obiectivelor.

Multi operatori, nicio responsabilitate

Daca lucrurile stau mai simplu pentru primariile din orasele mici, in marile aglomerari urbane respectarea indicatorilor de performanta si implicit a legislatiei este problematica. Asta pentru ca au fost incheiate contracte cu mai multe firme de salubritate, care nu-si pot imparti responsabilitatea pentru atingerea tintelor.

"Exista firme de achizitii, firme care se ocupa de operatorii economici sau de institutiile publice. Noi nu putem prelua responsabilitatea pentru activitatea tuturor acestor actori. Primarii trebuie sa gaseasca o solutie pentru a concesiona obligatiile unui singur operator, care sa poata gestiona aceste atributii", a explicat Dan Ceausescu, directorul companiei de salubritate Urban, sucursala Bucuresti. Potrivit acestuia, tintele globale nu sunt usor de atins, dar modificarile legislative obliga autoritatile sa ia decizii.

Sursa: http://www.green-report.ro/  (Raluca Petrescu)


2 comentarii:

Serban spunea...

Vechea poveste a cosmetizării?
Ce înseamnă "primăria plăteşte amenzile?" Ştie oare asta cine a scris acest articol? Am cele mai mari însoieli posibile. Bugetul primăriei, înseamnă taxele şi impozitele colectate de la cetăţenii localităţii în cauză. Aşadar, unde e "pozitivismul" acestei legi? Că cei vinovaţi de indiferenţă în serviciu scapă pe cale legală de răspundere? O nouă formă de acoperite a incompetenţei şi servislismului politic? Acesta să fie progresul?
Atunci când vor apare legi care să sancţioneze PERSOANELE RĂSPUNZĂTOARE, am să cred în legi. Deocamdată, sunt sancţionate instituţiile. Adică, tot cetăţenii de pe stradă plătesc incompetenţa, lenea, indolenţa, avariţia, carierismul, clientelismul politic şi oportunismul. Bună treabă!

Madalina spunea...

Ce de verde pe aiiiiici ;x

Trimiteți un comentariu

Contacteaza prin Yahoo Messenger

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More