miercuri, 23 februarie 2011

Cladirile verzi nu s-au speriat de criza

In ziarele si revistele din strainatate apar din ce in ce mai des imagini ale unor cladiri cu forme ciudate ce par a fi fost construite cu materialele de pe o nava spatiala. Sunt cele mai noi cladiri verzi, si nu apar doar in Dubai, Germania si S.U.A ci apar si in Romania.

Ele sunt motivele de bucurie ale membrilor Consiliilor pentru Cladiri Verzi de pe tot Globul. Aceste Consilii reprezinta organizatii ce reunesc dezvoltatori imobiliari, investitori, experti in constructii, producatori si furnizori de materiale dar si academicieni si reprezentati ai organizatiilor nonguvernamentale. Scopul Consiliului Roman pentru Cladiri Verzi (RoGBC) este acela de a se asigura ca mediul construit nu va afecta negativ generatiile viitoare ci va deveni o sursa de siguranta, confort, inovatie si oportunitate economica.

RoGBC promoveaza transformarea pietei constructiilor intr-o industrie verde prin crearea unui mediu national de expertiza in constructii verzi. Face acest lucru prin dezvoltarea si promovarea „finantarii sustenabile”, prin introducerea beneficiilor economice inca din primele stadii ale constructiei, prin sustinerea aparitiei reglementarilor propice pentru constructii sustenabile, prin sprijinirea dezvoltarii proiectelor de constructii verzi, dar si prin incurajarea colaborarii in vederea schimbului de cunostinte in domeniu.

RoGBC vede cladirile verzi ca pe acele cladiri ce sunt executate la un inalt nivel calitativ, ce au o eficienta energetica ridicata si un impact redus asupra mediului. Tot mai multi dezvoltatori imobiliari se gandesc sa isi transforme constructiile viitoare in cladiri verzi ori sa ceara o certificare a faptului ca sunt proprietarii unor cladiri verzi.

Piata constructiilor verzi este singurul domeniu din sectorul constructiilor care nu a inregistrat pierderi in ultimii doi ani, ci din contra, cresteri semnificative. Scot Horst, vicepresedinte al Consiliului American pentru Cladiri Verzi declara ca in SUA, in timp ce sectorul constructiilor per ansamblu a inregistrat o scadere de 70%, segmentul constructiilor verzi a crescut cu 30-40% in ultimul an. In Romania e mai greu de estimat care este piata constructiilor verzi. Daca analizam exclusiv constructiile care au obtinut sau sunt in curs de obtinere a unei certificari voluntare pentru cladiri verzi numarul acestora este redus (in jur de 20 de proiecte). Cea mai cunoscuta cladire verde din Romania este Euro Tower, din cartierul Lacul Tei din Bucuresti, o cladire a carei constructie a necesitat o investitie de 60 de milioane de euro. Piata cladirilor verzi nu este reprezentata doar de cladirile ce solicita o asemenea certificare, ci este mai mare.

Cu siguranta numarul cladirilor verzi din Romania va creste si el asa cum s-a intamplat si in tarile vestice in ultimii ani, ceea ce ne face sa speram ca tot mai multe dintre cladirile viitorului vor consuma cat mai eficient energia si vor deveni, asa cum isi doreste  RoGBC, o sursa  de siguranta, confort si inovatie.


Publicat de Cristina Siu pe TaraLuiAndrei.ro (miercuri, 23 februarie 2011)


1 comentarii:

consultanta juridica spunea...

panouri solare

Trimiteți un comentariu

Contacteaza prin Yahoo Messenger

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More