joi, 17 februarie 2011

Garda de Mediu caută voluntari în Braşov şi nu numai

Braşovenii care vor să sprijine activitatea Gărzii de Mediu sînt aşteptaţi să se înscrie în Corpul Voluntarilor de Mediu. Voluntarii pot fi elevi, studenţi, pensionari sau orice persoană cu minime cunoştinţe de legislaţie în domeniul mediului şi dispusă să dea o mană de ajutor comisarilor GNM. Comisariatul judeţean Braşov al Gărzii Naţionale de Mediu (GNM) solicită sprijinul cetăţenilor pentru semnalarea încălcărilor legislaţiei de mediu. Inspectorul-şef al GNM Braşov, Ciprian Băncilă, a făcut un apel către braşovenii interesaţi să sprijine activitatea acestei instituţii, să se înscrie în Corpul Voluntarilor de Mediu. Pînă la acest moment, au fost aleşi 16 agenţi ecologi voluntari care îi vor sesiza pe comisarii Gărzii în legătură cu ilegalităţile care se produc în judeţ. Voluntarii pot fi elevi, studenţi, pensionari sau orice persoană care, avînd minime cunoştinţe de legislaţie în domeniul mediului, este dispusă să dea o mînă de ajutor comisarilor GNM.

Activitate în baza unui contract de voluntariat

Acţiunea de voluntariat desfăşurată prin Corpul Voluntarilor de Mediu este reglementată printr-un ordin de ministru publicat din 2002. Însă, în această perioadă, pentru prima dată la Braşov, conducerea GNM face demersuri concrete pentru formarea unui astfel de grup. Agenţii ecologi care alcătuiesc Corpul Voluntarilor de Mediu, vor fi acceptaţi în grup pe baza consimţămîntului liber exprimat şi vor acţiona benevol. Ei vor urmări, printre altele, modul de gospodărire a spaţiilor verzi, modul de depozitare a deşeurilor menajere şi industriale şi administrarea ariilor protejate sau activitatea operatorilor economici care poluează şi care utilizează în mod neraţional resursele naturale ori generează disconfort. De asemenea, voluntarii vor susţine activităţi de conştientizare şi promovare a unei atitudini corespunzătoare faţă de mediul înconjurător, a persoanelor care locuiesc în zona lor de activitate. În cazul unor încălcări ale legislaţiei de mediu, agentul ecolog voluntar va sesiza telefonic sau în scris Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu, cu care a încheiat contractul de voluntariat. “Avem destul de puţini comisari de mediu la GNM, care trebuie să acopere întreg judeţul. Aşa că acest Corp al Voluntarilor de Mediu ne-ar oferi un sprijin real în depistarea cazurilor de încălcare a legislaţiei şi în păstrarea unui mediu mai curat pentru copiii noştri” spune inspectorul-şef al Gărzii de Mediu Braşov, Ciprian Băncilă.
CV şi două recomandări pentru a fi agent ecolog voluntar
Pînă în prezent, în Corpul Voluntarilor de Mediu, care funcţionează pe lîngă Garda de Mediu, au fost acceptaţi 16 membri. “95% dintre aceşti membri sînt din municipiu, de aceea ar trebui să facem lobby acestei idei şi în judeţ, pentru a avea voluntari care să acopere şi restul localităţilor” spune subprefectul Roxana Mînzatu. Voluntar de mediu poate fi orice persoană fizică sau organizaţie nonguvernamentală care depune la Garda de Mediu o cerere însoţită de un CV şi două recomandări din partea unei instituţii de învăţămînt, a unui institut de cercetare, muzeu judeţean sau din partea reprezentanţilor administraţiei publice locale, care să ateste competenţa sau experienţa solicitantului. În cazul membrilor unor ONG-urilor, alături de cererea scrisă va fi ataşată o prezentare sintetică a activităţii persoanelor ce vor să fie voluntari de mediu, desfăşurate în cadrul organizaţiei. Pe baza documentelor depuse, conducerea Gărzii de Mediu va selecta viitorii agenţi ecologi voluntari după un scurt interviu cu fiecare. Între cei 16 membri actuali ai Corpului Voluntarilor de Mediu, a fost aleasă, la acest moment, şi organizaţia neguvernamentală “Floare de Colţ”.

Sursa: MonitorulExpres.ro


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Contacteaza prin Yahoo Messenger

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More