miercuri, 23 februarie 2011

MilioaneDeCopaci.ro - Fundatia Prais

"Acum mai bine de trei ani am hotărât să ne dedicăm creării unei mişcări naţionale de plantare care să reunească cât mai multe companii şi organizaţii, asociaţii studenţeşti, elevi din licee sau din clasele primare, instituţii ale statului, în jurul unei teme de mare actualitate: refacerea mediului înconjurător, spaţiul în care plantele să-şi regăsească locul binemeritat, prin implicarea noastră voluntară.

Dacă fiecare dintre noi va planta un copac sau o plantă în fiecare an, şi va avea grijă apoi de ele, atunci fiţi siguri că aerul pe care îl vor respira copiii noştri va fi mai curat, iar natura ne va fi recunoscătoare. Astfel, am decis ca prin Fundaţia PRAIS şi PRAIS Corporate Communications să iniţiem mişcarea naţională: "Milioane de Oameni, Milioane de Copaci".

Ministerul Mediului şi Garda Naţională de Mediu sunt parteneri instituţionali în cadrul acestei mişcări, acordându-ne expertiza necesară găsirii celor mai viabile soluţii în ceea ce priveşte zonele, copacii şi plantele care pot fi plantate.

Comunicarea valorilor şi obiectivelor acestui program este posibilă datorită sprijinului deosebit acordat de membrii fondatori şi partenerii: Lafarge România şi Smithfield România, alături de compania Media Image, cărora le mulţumim pentru susţinerea mişcării "Milioane de Oameni, Milioane de Copaci".

Mişcarea naţională de plantare

"Milioane de oameni, milioane de copaci" este o mişcare naţională de plantare, care are ca scop promovarea activităţilor de plantare în cadrul companiilor, organizaţiilor şi instituţiilor pentru plantarea de copaci şi alte plante în oraşe şi în împrejurimile acestora, conform calendarului anual de plantări (toamna şi primăvara).

 
Orice companie, organizaţie sau instituţie poate participa la program! Primăriile sunt cele care recomandă şi avizează zonele pentru plantări. Voluntari din cadrul companiei/ organizaţiei vor planta copaci sau alte plante. Cei înscrişi în program vor achiziţiona puieţii/ plantele din fonduri proprii, vor asigura instrumentele necesare plantării, transportul voluntarilor, invitarea la acţiuni comune de voluntariat a elevilor, studenţilor din oraşele în care îşi desfăşoară activitatea.

 
Rezultatele activităţilor de plantare vor fi listate pe site, astfel încât toţi participanţii înscrişi în concurs, vor intra automat în topul celor mai active companii care s-au implicat în efortul de a recrea mediul înconjurător din România, prin plantare de copaci sau alte plante. Vezi regulament concurs

Obiective

 1. Creşterea conştientizării rolului major pe care societatea ar trebui să-l joace în protecţia şi recrearea mediului AICI, ACUM, ASTĂZI, prin plantarea de copaci şi orice fel de alte plante.
 2. Promovarea către marele public a activităţilor de voluntariat pentru protecţia mediului şi a implicării noastre ca cetăţeni responsabili, societăţi comerciale, asociaţii, instituţii ale statului în această mişcare.
 3. Educarea tinerei generaţii în spiritul protecţiei mediului, prin implicarea ei activă în acest program.
 4. Obţinerea de rezultate măsurabile la nivel de ţară, evaluate în fiecare an, în noiembrie.
 5. Crearea unei mişcări naţionale - puterea exemplului pentru alte ţări din Europa şi din lume.

Mesaj

Astăzi, mai mult decât oricănd, fiecare dintre noi trebuie să se implice în acţiuni voluntare menite a proteja mediul înconjurător, a recrea natura în care plantele şi copacii să-şi regăsească locul binemeritat. Dacă fiecare dintre noi plantează azi un copac sau o plantă, mâine vom respira un aer mai curat, natura ne va răsplăti!

Program derulat în parteneriat cu:

 • Ministerul Mediului
 • Garda Naţională de Mediu
 • Membrii fondatori şi parteneri: Lafarge România, Smithfield România şi Amway
 • Cu sprijinul: Media Image.

Cu participarea:

 • Angajaţilor din cadrul companiilor, membrii organizaţiilor;
 • Membrilor asociaţiilor studenţeşti locale - la invitaţia companiilor participante;
 • Instituţiilor bugetare (primării, consilii judeţene, administraţiile domeniului public, Romsilva, ocoalele silvice) care plantează în cadrul activităţilor curente (nu prin voluntariat).

Public ţintă

 • Publicul larg de toate vârstele, dornic să beneficieze de un mediu înconjurător sănătos;
 • Angajaţii companiilor/ organizaţiilor înscrise în program.

Unde/ Când/ Cum Plantăm ?

Unde?

În oraşele din România şi împrejurimile acestora.

Când?

Anual, în perioadele: martie - aprilie şi octombrie – noiembrie.

Cine?

Vor participa activ ca voluntari angajaţii companiilor sau ai organizaţiilor înscrise în program.
Instituţiile bugetare (primării, consilii judeţene, administraţiile domeniului public, Romsilva, ocoalele silvice) care plantează în cadrul activităţilor curente (nu prin voluntariat).

Cum?

Activităţi:
Octombrie - noiembrie 2010, aprilie - mai 2011
 • Activităţile de plantare prin voluntariat - în zonele recomandate şi avizate de Primării.
 • Campanii de presă;
 • Întâlniri informative cu mass - media.

Logistică:
 • Organizarea de activităţi de plantare, prin voluntariat, în toată ţara.
 • Primăriile recomandă şi avizează zonele în care se poate planta.
 • Participanţii achiziţionează copacii/ plantele de la Romsilva sau din alte surse pe care le aleg independent.
Numele meu este şi al tău:
Sunt copacul tău!

Silvia Bucur
Preşedinte Fundaţia PRAIS

„Sunt bucuros să felicit mişcarea naţională Milioane de Oameni, Milioane de Copaci pentru încheierea cu succes a celei de a treia ediţii a programului de plantare.

Plantaţi pentru planetă: Campania Un Miliard de Copaci a devenit un simbol al speranţei, optimismului şi acţiunii pentru comunităţile şi ţările hotărâte să combată schimbările climatice şi să refacă biodiversitatea.

Felicităm mişcarea naţională “Milioane de Oameni, Milioane de Copaci” pentru plantarea a peste 38 de milioane de arbori şi pentru contribuţia nepreţuită la campania Un Miliard de Copaci.

Cele mai bune urări pentru depăşirea recordului la plantări în ediţia 2009-2010 a mişcării.”

Achim Steiner
Executive Director
United Nations Environment Programme
Septembrie, 2009
 
"Aş dori să îmi exprim profunda apreciere faţă de Fundaţia PRAIS pentru lansarea proiectului naţional de plantare de copaci "Milioane de Oameni, Milioane de Copaci".

Acest program este în concordanţă cu viziunea UNEP, deoarece campania Plant for the Planet: Billion Tree! (Plantaţi pentru Planetă: miliarde de copaci!) a intrat într-o nouă etapă. Ne-am propus un nou obiectiv, acela de a promova plantarea a 7 miliarde de copaci (un copac pentru fiecare locuitor al Planetei) până la întâlnirea extrem de importantă pe subiectul schimbărilor climatice care va avea loc la Copenhaga, Danemarca, la sfârşitul lui 2009.

În acest context, vă îndemn să faceţi un apel la locuitorii României pentru a planta 22 de milioane de copaci - un copac pentru fiecare român, în următoarele 18 luni.

Aş dori să vă felicit încă o dată pentru că vă aflaţi în fruntea unei mişcări centrate pe oameni, în România, care deţine două rezerve ale biosferei protejate de UNESCO şi unde este nevoie de suprafeţe împădurite, mai ales în zonele joase şi de-a lungul cursurilor de apă.

Vă doresc mult succes în demersul dumneavoastră şi aşteptăm cu interes să ne dezvoltăm în continuare parteneriatul."

Achim Steiner
Director Executiv
United Nations Environment Programme
Iulie, 2008
 
"Aş dori să felicit Fundaţia PRAIS pentru că a reuşit să mobilizeze această acţiune de protecţie a mediului înconjurător prin crearea de sinergii între companii, ONG-uri şi voluntari pentru plantarea a peste 100.000 de copaci în România. Aş dori să transmit echipei PRAIS întreaga mea apreciere pentru eforturile în sensul protecţiei mediului înconjurător. "

Achim Steiner
Director Executiv
United Nations Environment Programme

18 octombrie 2007
 


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Contacteaza prin Yahoo Messenger

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More