vineri, 18 martie 2011

Natura e în joc la 'EcoChampions' Constanţa

Generaţia EcoChampions nu e doar tânără şi neliniştită când vine vorba de competiţie, ci vrea să câştige prin educaţie şi acţiune, fair-play-ul cuvenit faţă de natură! În judeţul Constanţa, am găsit elevi entuziaşti faţă de voluntariatul alături de MaiMultVerde în cadrul comunităţii locale, la recomandarea CEZ.

Cele 10 echipe de 'club verde' din şcolile şi liceele constănţene, implicate în proiectul EcoChampions, iniţiat de MaiMultVerde, Grupul CEZ şi în parteneriat cu Mare Nostrum şi ISJ Constanţa, învaţă zi de zi cum să se comporte creativ, constructiv şi corect faţă de mediu. EcoChampions a început în noiembrie 2010 şi se pregăteşte să-şi desemneze câştigătorii în aprilie, 2011.Pe parcursul celor 5 luni de campionat ecologist, echipele de elevi au dat dovadă că nivelul de conştientizare şi acţiune pro natură poate fi unul foarte ridicat. Eco-campionii au demonstrat că, dacă li se oferă mijloacele şi atenţia cuvenite, pot lucra în echipe voluntare pentru îmbunătăţirea calităţii mediului şi pot influenţa mentalitatea comunităţii din zona Dunării şi Mării Negre.

''Anotimpurile şi schimbările climatice'', ''Eurovizionul Ecologic'', crearea petiţiilor verzi, descrierea ''Mama Natură'' sau vizionarea unor filme eco au fost unele dintre cele mai simpatice şi educative activităţi la care elevii au participat în cadrul echipelor.


Cursurile de ecologie au fost predate ca antrenament săptămânal, iar marea finală EcoChampions constă într-un proiect local de protecţia mediului - atât conceptul, cât şi implementarea pe teren vor fi realizate de elevi în comunitate.

Înregistrare de la Eco-Eurovision:


În ultima activitate a proiectului, ”Petiţia”, elevii au scris şi înmânat petiţii autorităţilor competente, semnalându-le diverse probleme de mediu.

Astfel, Grupul Şcolar Fântânele a cerut Primăriei din localitate să amenajeze un parc pentru locuitorii comunei, care resimt lipsa spaţiului verde, şi a propus o machetă a viitorului parc. Elevii de la ”George Călinescu”, ”Traian”, ”Mircea cel Bătrân” şi de la şcoala din Cogealac au pledat pentru colectarea selectivă a deşeurilor de ambalaje în apropierea şcolii sau liceului. Mai mult, elevii din Cogealac şi-au extins cererea, solicitând un sistem integrat de gestionare a deşeurilor în toată comuna.

Şcoala 24 din Constanţa a depus la Primărie o petiţie prin care cerea curăţarea parcului de lângă gara Constanţa, în timp ce elevii Şcolii 29 cer Primăriei să aloce un buget special pentru curăţarea Parcului şi Lacului Tăbăcariei. Elevii de la Şcoala 30 au cerut organelor competente să cureţe tot Parcul Tăbăcăriei, dar şi Lacul Siutghiol, plus amplasarea de coşuri pentru colectare selectivă.

Liceenii de la Colegiul Naţional ”Mihai Eminescu” sunt îngrijoraţi de starea deplorabilă în care se află zona falezei nord din Constanţa şi cer Primăriei să strângă fonduri pentru reabilitatea acestei zone, iar cei de la ”Ovidius” au făcut o petiţie în care atrag atenţia asupra poluării cauzate de trafic şi cer facilităţi pentru transport alternativ (piste de biciclete, centre de închiriere etc).

După organizarea acţiunilor locale, rezultatele acestora vor fi analizate de un juriu format din reprezentanţi  MaiMultVerde şi Grupul CEZ, alături de coordonatorii locali. Două acţiuni, considerate cele mai reuşite (una de liceu, cealaltă de gimnaziu) vor primi premii în valoare totală de 3.000 de euro, constând în sponsorizări pentru şcoală.

Rezultatele proiectului vor fi comunicate în cadrul unui eveniment public care va avea loc în Constanţa, în aprilie 2011. În vacanţa de primăvară, 40 de elevi (4 din fiecare şcoală) vor participa la o tabără educaţională şi recreativă timp de o săptămână.

Go ecochamps, go!
:: detalii pe site-ul http://www.ecochampions.ro/
:: citeşte comunicatul de presă EcoChampions

Sursa: MaiMultVerde.ro


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Contacteaza prin Yahoo Messenger

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More