miercuri, 2 martie 2011

Procesul de reciclare de Hartie Reciclata.ro

Procesul de reciclare

Sortare
O reciclare cu succes necesita o hartie recuperata curata, de aceea ar trebui sa pastrati hartia departe de resturi de mancare, plastic, metal sau alte elemente ce ingreuneaza reciclarea. Hartia care nu mai poate fi reciclata se arde sau se depoziteaza la gropile de gunoi ecologice.
Centrele de reciclare cer o sortare preliminara a hartiei dupa gradul sau tipul hartiei. Pentru a afla cerintele centrului de colectare din orasul vostru, verificati lista centrelor de reciclare

Depozitare

Angajatii centrului de reciclare descarca hartia recuperata si o depoziteaza in locuri special amenajate. Varietatea de tipuri de hartie, printre care amintim ziare sau cutii, sunt pastrate separat, deoarece centrul de reciclare foloseste tehnici diferite, avand de asemenea si produse finale diferite.

Obtinerea pastei de lemn

Hartia este transportata de un un motostivuitor intr-un vas mare care contine apa si alte substante chimice. Rolul acestuia este de a rupe hartia in bucati cat mai mici. Incalzirea vasului reduce hartia la fibre de celuloza. In final, hartia veche se transforma intr-un amestec numit pasta de lemn.

Filtrare

Centrele de reciclare filtreaza pasta de lemn, aceasta fiind rotita in vase in forma de con. Resturi precum capsele sunt aruncate in afara conului. Resturile mai usoare sunt stranse la baza conului si eliminate.

Curatare

De cele mai multe ori pasta de lemn are nevoie de o curatare mai ampla ce consta in eliminarea cernelii sau a materialelor adezive. Producatorii de hartie reciclata folosesc o combinatie de doua proceduri. Prima se refera la indepartarea cernelii prin folosirea apei iar cea de-a doua la finalizarea curatarii folosind vapori.

Rafinare

Scurgere

Acum, pasta de lemn este gata pentru a fi transformata in hartie. Pentru producerea hartiei reciclata se poate folosi atat fibra reciclata cat si un amestec intre fibra reciclata si fibra noua de lemn pentru a oferi produsului final un plus de calitate si rezistenta
Pasta de lemn este amestecata cu apa si substante chimice pentru a ajunge la un procentaj de 99.5% apa. Acest amestec este introdus intr-o cutie de metal apoi este scoasa pe o banda rulanta rapida deasupra careia exista un jet continuu.
Pe banda, apa se scurge din amestec, fibrele reciclate incepand sa se uneasca si sa formeze o fasie de hartie umeda. Aceasta trece rapid printr-o serie de role care au ca scop scurgerea si mai intensa a apei.

Sursa: Hartie Reciclata.ro


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Contacteaza prin Yahoo Messenger

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More