miercuri, 9 martie 2011

Stinge lumina by OraPamantului.ro

In anul 2007, autoritatile si locuitorii orasului Sydney au luat pozitie fata de amenintarea pe care o reprezinta pentru planeta noastra incalzirea globala. Pe 31 Martie 2007, la ora 20.00, cladiri emblematice din Sydney si-au stins luminile. De asemenea, cca 2100 de companii si cca 2,2 milioane de persoane au luat parte la initiativa prin stingerea luminilor locatiilor si/sau prin deconectarea tuturor aparatelor aflate in stand-by.

Evenimentul s-a numit Earth Hour si a constituit un mesaj puternic privind nevoia de actiune conjugata a oamenilor in ceea ce priveste reducerea consumului de energie, avandu-se in vedere ca 35% din energia electrica este produsa de termocentrale – unii dintre cei mai mari poluatori.

Earth Hour 2007 a devenit un punct de cotitura, un exemplu pentru toata lumea si a atras atentia intregii planete. Chiar si rezultatele obtinute in ceea ce priveste reducerea consumului de energie electrica au fost mai mult decat imbucuratoare. S-a generat o scadere cu 10,2 % fata de 5% cat isi propusesera organizatorii (probabil pentru ziua respectiva, dar perioada de raportare nu a fost specificata), echivalent cu scoaterea de pe sosele a peste 48.000 de autovehicule.

Succesul evenimentului a facut ca, in 2008, Earth Hour sa devina o miscare globala.

Reinvent Consulting – companie romaneasca de consultanta in domeniul afacerilor – a dorit sa se alature acestei initiative deosebit de importante si, mai mult, chiar sa se implice pentru ca actiunea din Romania sa se desfasoare in mod organizat si cat mai amplu posibil, pe viitor urmand a fi organizate si evenimente de tipul celor de la Sydney si din celelalte orase ale lumii. Astfel a fost demarat proiectul OraPamantului.ro.
27 de orase mari ale lumii au participat in 2008 la miscarea Earth Hour iar in 2009, putin peste 1000 de orase din intreaga lume s-au inscris pentru a marca Ora Pamantului. La eveniment au participat sute de milioane de oameni din 88 de tari.

In 2010, Campania a avut din nou o crestere uimitoare, atingand cca 1 miliard si 300 de milioane de persoane din toate tarile de pe Glob. La Tokyo Tower din Tokyo si la Poarta Brandenburg din Berlin, Empire State Building si Tour Eiffel, Burj din Dubai, London Eye si Bosfor Bridge, luminile s-au stins. Si in Romania participarea din 2010 a fost una record in ce priveste numarul de orase si de parteneri. Institutii, organizatii, companii sau persoane fizice s-au alaturat Campaniei care a culminat cu evenimentul de pe 27 Martie.

In anul 2011 asteptam nu neaparat mai multi participanti, desi speram la cat mai multe institutii, organizatii, companii si persoane, ci mai cu seama ne dorim ca evenimentul Ora Pamantului din data de 26 Martie (orele 20.30-21.30) sa constituie momentul unei schimbari mai profunde in atitudinea fiecaruia fata de mediul inconjurator. O schimbare reala si durabila incepe cu noi insine!

Stinge si tu lumina, si ajuta la promovarea proiectului!


Cand milioane de oameni din toata lumea spun laolalta “Sunt o persoana responsabila”, mesajul este mai puternic si ajunge mai departe, schimba din temelii moduri de a gandi si comportamente. Schimbarea reala si durabila incepe cu schimbarea pozitiva de mentalitate a fiecarei persoane cu privire la mediul inconjurator a carui parte suntem. Schimbarea suntem noi!
Ce poti face:Ia-ti angajamentul ca pe 26.03.2011 sa stingi luminile pentru o ora in intervalul 20.30-21.30! Daca nu poti renunta complet, opreste macar luminile care nu-ti afecteaza activitatea! Nu uita ca astfel te alaturi locuitorilor din sute de orase mari ale planetei! Fiecare contributie este deosebit de importanta.Scoate din priza toate echipamentele electronice pe care nu le folosesti si care se afla in stand-by! Poate fi vorba despre monitoare, imprimante, televizoare, incarcatoare de telefon, cuptoare cu microunde, prajitoare de paine, filtre de cafea, aparate de radio, alte asemenea echipamente. Echipamentele aflate in stand-by consuma cel putin 10% din energie/locuinta.Calculeaza-ti amprenta de CO² si urmareste in mod sistematic sa o micsorezi in fiecare saptamana/luna! Renunta la excesele de consum de energie si economiseste cat mai mult! Astfel iti vei aduce aportul la efortul global de oprire a tendintei de incalzire globala si vei economisi si bani luna de luna la facturile de energie electrica.Anunta-i pe toti cunoscutii tai si antreneaza-i in acest demers important! Implica-te pentru realizarea an de an a unor evenimente Ora Pamantului in compania ta si/sau in comunitatea din care faci parte! Inscrie compania/organizatia/institutia din care faci parte la pagina Sustinatori de pe site!In general, opteaza pentru energie din surse regenerabile si pentru echipamente cu consum redus de energie! Informeaza-te mai bine cu privire la acest aspect si vei gasi nenumarate modalitati foarte eficiente. Foloseste pe cat posibil combustibili biodiesel, pompe de caldura, panouri cu celule fotovoltaice etc. Foloseste becuri cu consum redus in detrimentul celor traditionale, masina de spalat cu consum redus de apa si energie, bateriile reincarcabile. Ajuta la reciclarea ambalajelor si prefera produsele reciclabile!
Ce simbol putea sa transmita ideea de transformare si de efort sincronizat si sa poarte cu succes mesajul schimbarii de mentalitate in ceea ce priveste mediul inconjurator?
Nimic nu putea sa transmita mai bine acest mesaj decat fluturele!
Fluturele este simbolul metamorfozei, al bucuriei si dragostei, al unei noi vieti…una colorata intens si traita in mijlocul naturii. In acelasi timp, fluturele inseamna fragilitate. Pamantul este si el fragil. Atat de fragila frumusete!
Dansul fluturelui ne face sa realizam ca transformarea pozitiva a mentalitatilor privind natura presupune un efort sincronizat al tuturor. Schimbarea suntem noi! Fiecare eu, fiecare tu. Impreuna.

Sursa: OraPamantului.ro


1 comentarii:

Anonim spunea...

Ma bag si aici.
Ati vazut cat de usor sunteti de dresat? cum stingeti becurile pentru a raspunde amenintarii false a asa zisei incalziri globale? cum imbratisati noua religie eco? :)

Trimiteți un comentariu

Contacteaza prin Yahoo Messenger

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More