vineri, 18 martie 2011

Urban ID: Arhitecţi timişoreni aduc soluţii urbanistice pe Stadionul Naţional

Buna ziua,

Va rog sa primiti mai jos rezultatele competitiei de proiecte urbanistice Urban ID.
Puteti afla mai multe detalii despre proiectele castigatoare si castigatori si puteti vedea de asemenea imagini de la jurizare.

Weekend placut!
Andreea

Doi tineri arhitecți din Timișoara au câștigat concursul de urbanistică ‘Urban ID’al Ambasadei britanice la Bucureşti, cu proiectul ‘Mens Sana in Corpore Sano’. 
Marius Stelian Găman și Ana-Maria Branea au prezentat soluția optimă de creare a unei identități urbane pentru  Stadionul Național Lia Manoliu - unul dintre cele mai importante locuri de întâlniri sportive din București.

Câştigătorii vor pleca la Londra în perioada 20 – 23 martie,  unde vor vizita Parcul Olimpic și  se vor întâlni cu reprezentanţi ai unor companii britanice de top în domeniul regenerării urbane.

Premiul II, un Program de Certificare şi Training ‘Romania Green Building Professional’ oferit de Consiliul Român pentru Clădiri Verzi, îi revine Mirunei Pavoni, iar Premiul III – o placă video - merge la Ciprian Mateescu. Ambii sunt studenți la arhitectură, în București. 

‘Am pornit de la ideea de a schimba în bine starea actuală a sănătății populatiei, ne referim la nivelul alarmant al creșterii obezității în România, în directă legătură cu diminuarea spațiului verde pe cap de locuitor si scăderea interesului pentru sport și pentru performanțele sportive naționale’, au spus câștigătorii.

Proiectele au fost jurizate de reprezentanţi ai Universităţii de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu Bucureşti, Primăria Municipiului Bucureşti, Primăria Sectorului 2 al Capitalei, Ambasada Marii Britanii și Consiliul Român pentru Clădiri Verzi. Criteriile luate în calcul au fost contextualitatea, fezabilitatea, claritatea, originalitatea  și versatilitatea proiectelor.

Locurile I-III: ideile câştigătoare
Juriul a apreciat pragmatismul, fezabilitatea şi complexitatea proiectului câştigător, care a abordat cel mai mare număr de probleme și din cele mai multe unghiuri, de exemplu utilizarea și configurarea spaţiului, ecologie și peisagistică. Propunerea a convins prin soluţia de menținere a fondului bogat de vegetație, deja existent,  ideea amenajării unui deal artificial cu funcție de peluză vara și de pârtie de săniuș iarna şi, mai ales, accentul pus pe dezvoltarea unor terenuri sportive publice.

Miruna, câștigătoarea locului II și autoarea proiectului ‘Lia Manoliu 4.0’, a impresionat juriul prin manifestul împotriva alienării în fața computerelor. Ea a propus crearea unui spațiu public care să le ofere utilizatorilor o alternativă la Web 3.0 și să îi ajute să își regăsească identitatea colectivă, prin restabilirea relației cu mediul înconjurător și cu orașul în care locuiesc. Miruna a ales un mesaj arhitectural minimal, propunând o axă de legătură între Teatrul de vară ca loc de evenimente publice și Turnul de parașutism, un element simbolic extrem de puternic.

Ciprian, ocupantul locului III, a venit cu o idee îndrăzneață care include remodelarea  topografiei terenului, prin translatarea suprafeței naturale a parcului peste sălile de sport și clădirile anexe. În plus, el a propus implementarea unui sistem de elemente autonome, dinamice și versatile, care să adăpostească vizitatorii ziua și să anime parcul pe timp de noapte, prin lumină și culoare. Pentru implementarea soluțiilor, Ciprian recomandă folosirea unor materiale naturale, reciclate și necostisitoare,  cu beneficii în reducerea amprentei de carbon și a efectului de insulă urbană.

Despre câștigătorii marelui premiu
Marius Stelian Găman și Ana-Maria Branea au absolvit Facultatea de Arhitectură în 2009 și masteratul de Urbanism în 2010, în cadrul Universității Politehnice din Timișoara. De 5 ani lucrează în cadrul Grupului de Cercetare pentru Dezvoltare Durabilă Timișoara, ce aparține Facultății de Arhitectură. Cei doi au participat la elaborarea planurilor de amenajare a teritoriilor județene, interorășenești, planuri generale de urbanism și studii de densificare urbană. Sunt la al treilea premiu câștigat. Marius este cadru didactic asociat la Facultatea de Arhitectură din 2009, iar Ana a început anul acesta un doctorat in Management Urban.

Miruna studiază arhitectura la Barcelona. Momentan lucrează la proiectul de diplomă, a cărui temă este un hotel din Londra, chiar în vecinătatea zonei olimpice! Miruna a mai participat la concursuri de arhitectură în Spania și la workshop-uri naționale si internaționale. Printre acestea se numără și Bucharest ECO-Rehab (2010), care a vizat reabilitarea ecologică a cartierelor de locuințe colective postbelice dintr-o zonă a capitalei. 

Ciprian este student al Universității de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu” din București. Ciprian a mai participat și la alte concursuri de arhitectură, cum ar fi The International Velux Awards și Isover.

Galerie foto – Soluțiile câștigătoare și imagini din timpul jurizării

Mai multe despre concursul ‘Urban ID’


Andreea Hanganu| New Media Adviser| British Embassy Bucharest | Strada Jules Michelet Nr. 24 | Bucharest | Romania* Email: andreea.hanganu@fco.gov.uk ( Telephone: +40 (21) 201 7308  (Fax: +40 (21) 201 7248   )  FTN: 8416 2242 (Mobile: 0728 993 315 : URL: www.ukinromania.fco.gov.uk : BLOG: Visit our blog at http://blogs.fco.gov.uk/roller/romania/  : FACEBOOK: Like us on Facebook at http://facebook.com/BritishEmbassyBucharest/; : TWITTER: Follow us on Twitter @ukinromania


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Contacteaza prin Yahoo Messenger

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More