sâmbătă, 23 iulie 2011

GreenPeace - Protest împotriva termocentralei Enel de la GalațiMarți, 5 iulie, București – mai mulți activiști Greenpeace au cerut 
companiei de energie Enel să abandoneze construirea termocentralei pe 
cărbuni lângă orașul Galați.
Marți, 5 iulie, București – mai mulți activiști Greenpeace au cerut companiei de energie Enel să abandoneze construirea termocentralei pe cărbuni lângă orașul Galați.
Măreşte imaginea
Mai multe poze
România — Marți, 5 iulie, București – mai mulți activiști Greenpeace au cerut companiei de energie Enel să abandoneze construirea termocentralei pe cărbuni lângă orașul Galați. Aceștia au adus cu ei turbine eoliene, pentru a susține energia curată, iar pe bannerul lor se putea citi „Enel, nu investi în poluare!”. Protestul a fost întrerupt de către Jandarmerie, iar toți activiștii participanți au fost luați in arest .
Marți, 5 iulie, București – mai mulți activiști Greenpeace au cerut companiei de energie Enel să abandoneze construirea termocentralei pe cărbuni lângă orașul Galați. Aceștia au adus cu ei turbine eoliene, pentru a susține energia curată, iar pe bannerul lor se putea citi „Enel, nu investi în poluare!”. Protestul a fost întrerupt de către Jandarmerie, iar toți activiștii participanți au fost luați in arest (1).
În contextul european actual, când toate statele sunt preocupate de reducerea emisiilor de carbon pe propriul teritoriu, firma italiană a ales să construiască în România o centrală în care să ardă cărbuni din Ucraina, iar energia produsă să meargă la export.
 

„Este un proiect care nu face deloc cinste firmei Enel, aducând și mai multă poluare într-un oraș în care foarte multi copii deja suferă de astm bronșic de pe urma combinatului. Autoritățile trebuie să facă o prioritate din reducerea poluării în Galați și în nici un caz să construiască acolo una dintre cele mai mari centrale pe cărbuni din Europa.” menționează Ionut Cepraga, Coordonator de campanii din cadrul Greenpeace România.
Un alt motiv de protest pentru Greenpeace este angajamentul Enel pentru finanțarea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. Toți ceilalți investitori europeni au abandonat acest proiect, intuindu-i riscurile, iar unii dintre aceștia investesc deja în proiecte de energie regenerabliă (2) pe teritoriul României. Enel, însă, continuă să susțină extinderea activităților nucleare, punând astfel în pericol toate formele de viață din regiune, pentru următoarele mii de ani.

(1) La momentul emiterii comunicatului de presă, activiștii au fost deja eliberați.
(2) Firma spaniolă Iberdrola construiește un parc eolian în Dobrogea, cu o capacitate finală proiectată de 1580 MW, iar firma cehă CEZ face unul la Fântânele şi Cogealac, cu o putere totală instalată de 600 MW. Compania germană RWE a avut, de asemenea, un proiect pentru energie regenerabilă, însa recent a renunțat la acesta, din cauza întârzierii, de trei ani, a definitivării cadrului legislativ român pentru energie regenerabilă (normele de aplicare pentru Legea 220/2008).


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Contacteaza prin Yahoo Messenger

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More