sâmbătă, 23 iulie 2011

GreenPeace - Semnează petiţia împotriva reactoarelor nucleare

În prezent, România are o singură centrală nucleară, cu două reactoare nucleare funcționale, la Cernavodă (în sud-estul țării)
Cernavodă este situat într-o zonă cu risc seismic ridicat.
Guvernul român plănuiește să construiască încă două reactoare nucleare funcționale (Cernavodă 3 și 4). Aceste reactoare au un design depășit, canadian, de tip CANDU 6.

Acest model este supus unor critici aspre, din cauza unor deficiențe-cheie:
-         Are un coeficient pozitiv de reactivitate – una din trăsăturile de proiectare care a dus la catastrofa de la Cernobîl. Din această cauză, construirea reactoarelor de tip CANDU a fost interzisă în SUA, Germania sau Franța;
-         Pentru că folosește apă grea ca agent de răcire, în mediul înconjurător se scurge mai mult tritiu, o substanță radioactivă. Acest lucru ar putea fi periculos pentru persoanele sensibile din apropierea orașului Cernavodă, cum ar fi femeile însărcinate și copiii sub patru ani;
-         Este destul de ușor să sustragi combustibil uzat din reactor. India s-a folosit de un reactor cu un design similar pentru a obține plutoniu, pentru fabricarea bombei nucleare, în 1974. Nu vrem ca Cernavodă să devină un model pentru alte țări care ar fi interesate de producerea armelor nucleare.
-         România nu are o soluție propice pentru gestionarea deșeurilor nucleare produse de reactoarele nucleare de la Cernavodă.
Guvernul României propune construirea unei alte centrale nucleare în nordul țării, Transilvania. Oficialitățile au anunțat că au fost selectate trei locații posibile pentru amplasarea centralei pe râul Someș, dar țin informația secretă de frica protestelor.
Greenpeace promovează eficiența energetică și sursele regenerabile de energie precum energia eoliană, hidrocentralele mici, energia geotermală și energia solară ca alternativă la energia nucleară. România are un potențial foarte mare, atât în mărirea eficienței energetice  cât și în dezvoltarea diferitelor surse deenergie regenerabilă. Acestea nu prezintă riscuri pentru mediul înconjurător șinecesită investiții semnificativ mai mici decât energia nucleară. 
Politica de confidențialitate Greenpeace:
Greenpeace nu oferă datele tale personale altor organizații, le păstrează confidențiale și le folosește doar în scopul menționat, acela de a susține petiția.  În baza legii 677/2001 si a OUG 36/2007, Greenpeace România este operator de date cu caracter personal, înregistrat cu numărul 14429.
Mai multe aici.
Prin acceptarea prezentei (semnarea petiției) subsemnatul..... sunt de acord ca GREENPEACE CEE ROMĂNIA să prelucreze datele personale pe care le voi furniza, respectiv: nume şi prenume, localitate de domiciliu, CNP, e-mail în scopul realizării campaniei de promovare a energiei regenerabile ca alternativă la energia nucleară care poluează mediul înconjurător în condițiile prevazute maijos. 
Prin prezenta îmi exprim consimțământul în mod expres ca FUNDAŢIA GREENPEACE CEE ROMÂNIA să prelucreze codul numeric personal exclusiv în scopul prelucrării acestuia ca element de identificare a (al) subsemnatei(ului) în cadrul campaniei de promovare a energiei regenerabile ca alternativă la energia nucleară, a cărei tehnologie de producere poluează mediul înconjurător.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Contacteaza prin Yahoo Messenger

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More